|

ABD ile Sudan arasında müzakereler başlıyor

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur, "Yaptırımları kaldırma kararının ardından ABD yönetimi ile Sudan'ın isminin 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkarılması konusunda görüşmelere başlamak için anlaştık" dedi.

Yeni Şafak
19:05 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 19:07 - 8/10/2017 Pazar
AA
Sudan Dışişleri Bakanı Gandur
Sudan Dışişleri Bakanı Gandur

Sudan, ABD ile isminin 1993 yılından bu yana bulunduğu "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılması için görüşmelere başladıklarını duyurdu.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Sudan'ın terör listesinden çıkarılması için yeni bir yol haritasına ihtiyaç olmadığını, konunun ABD yönetimi ve kongresiyle alakalı olduğunu açıkladı.

Gandur, "Yaptırımları kaldırma kararının ardından ABD yönetimi ile, Sudan'ın isminin 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkarılması konusunda görüşmelere başlamak için anlaştık." dedi.

ABD yönetimi, 1993'te "terörizmi destekleyen devletler" kategorisine alınan Sudan'a 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Yaptırımların kaldırılması için, Sudan'a terörle mücadelede Washington yönetimiyle iş birliği yapılması, Güney Sudan'da barışın sağlanmasına destek olunması gibi 5 konu sunulmuştu.

ABD yönetimi, Sudan'a 20 yıldır uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırdığını açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptırımların kaldırılmasını yazılı açıklamayla duyurarak, "Sudan, çatışmaların yaşandığı bölgelerde olumlu adımlar attı ve bu bölgelere insani yardımların ulaşmasını sağladı. Bölgesel sorunların çözümü ve terör tehlikesine karşı ABD ile yakın ilişki içinde oldu." ifadelerini kullanmıştı.

#hartum
#Sudan
6 yıl önce