|

“ABD ekonomimize saldırıyor”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Rusya ekonomisine karşı açıktan bir saldırganlıkta bulunduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 01:27 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
​Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov
​Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov

ABD’nin Rusya’ya yaptırımlarını Sputnik’e değerlendiren Ryabkov, Washington’ın yaptırımlarına karşılık vermeye yönelik yasa tasarısının Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma’da çok geçmeden kabul edileceğini ifade etti. Rus milletvekilleri geçen hafta ABD menşeli ilaç, tütün, tarım ürünleri ve alkollü ürünlerin yasaklanmasını öngören bir kanun teklifinde bulunmuştu.


DOLARIN STATÜSÜ GÜNDEMDE

Ryabkov, G20 ve BRICS ülkeleriyle ABD’nin yaptırımlarını konuştuklarını ifade etti. Moskova’nın BRICS ve G20’li partnerleriyle dolara olan bağımlılığın azaltılması konusunu ele alıp almadığı sorusuna ise Ryabkov, “ABD’nin bu anlamda dünyanın en büyük rezerv sahibi olarak dolar üzerindeki statüsünü kötüye kullanması da bu görüşmelerde ele alınıyor. Şimdilik detay vermeyi doğru bulmuyorum. Zira Rusya’ya ekonomi açıdan yürütülen bu açık saldırganlık koşullarında detay vermek bize zarar verebilir. Ancak bu konuyla ilgilendiğimizi doğrulayabilirim” yanıtını verdi.

  • ‘Mesaj Rusya’ya ve Putin’e’
  • ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği saldırıyı değerlendiren Rus gazeteleri, operasyonun Moskova yönetimine bir mesaj olduğuna dikkat çekti. RBC gazetesi, “ABD’nin Suriye operasyonu başkan Putin’in hedefine indirilen bir darbeydi. Saldırıların sınırlı kalması, kimsenin ölmemesi Rusya ve İran’ın yanıt verme ihtimalini azaltıyor” ifadelerini kullanırken, Kommersant gazetesi haberinde “Rusya ve Batı arasında savaş başka araçlarla devam ediyor. Operasyon askeri ve siyasi açıdan etkisizdi. Ama mesajın adresi Moskova’ydı. Batı Rusya’ya ültimatom verdi: Ya Şam’a desteğini kes ya da gerilimin devam etmesine hazırlan” denildi.

Siber savaş hazırlığı

İngiliz The Sunday Times gazetesi, ismi açıklanmayan güvenlik kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, Rusya’nın İngiliz ulusal altyapısını hedeflemesi halinde, İngiltere’nin de misilleme olarak Rusya’ya siber bir saldırı başlatmayı düşünebileceğini iddia etti. Eski Rus casus Sergey Skripal ve kızının sinir gazı ile zehirlenmesi sonrası iki ülke arası ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

#Rusya
#ABd
#Ekonomi
6 yıl önce