|

30 muhbire infaz

ABD'de yayın yapan dış politika dergisi Foreign Policy, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) için çalışan 30 muhbirin Çin'de infaz edildiğini ileri sürdü.

Haber Merkezi
04:00 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:42 - 18/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Çin CIA’in ülkedeki altyapısını yok etti
Çin CIA’in ülkedeki altyapısını yok etti

Bazıları eski, bazıları da hala görevde olduğu ifade edilen 5 CIA yetkilisinin açıklamalarına yer verilen haberde, CIA'in Çin'de 2010 yılına kadar iyi çalışan muhbir ağının çöktüğü belirtildi. Dergiye konuşan kaynaklar, geçen yıl New York Times gazetesinin Çin'de 2010-2012 yılları arasında tespit edilen CIA'ye çalışan 12 kişinin infaz edilmesi haberinde sayının eksik olduğunu savunarak 30 kişinin öldürüldüğünü iddia etti. Dergideki haberde CIA , FBI ve Ulusal Güvenlik Ajansı konu hakkında yorum yapmazken, Çin'in Washington Büyükelçiliği de soruları yanıtsız bıraktı.

TEŞKİLATTAKİ KÖSTEBEK

2010 yılının sonlarına doğru ülkedeki sistemin bozulmaya başlamasıyla Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını belirten kaynaklar, bunun en büyük nedeninin CIA içine sızmış, Çin'e bilgi taşıyan bir köstebeğin olduğunu kaydetti. Köstebeğin ise eski CIA çalışanı Jerry Chun Shing Lee olduğu iddia edildi. ABD 'nin Lee hakkında açtığı davada, Çin hükümetinin Lee'ye yüz binlerce dolar ödediği ileri sürüldü. Kaynaklar, CIA'in, son dönemde Çin'deki kalan unsurlarına ülkeden kaçabilmeleri için yüklü miktarda para dağıttığı iddiasında bulundu.

#Çin
#ABD
#Muhbir
6 yıl önce