|

Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 sonuçları

Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 sonuçlarına göre hangi adayın ne kadar oy aldığı açıklanıyor. AK Parti ve MHP'nin kurduğu cumhur ittifakının cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan olarak açıklandı. Diğer partiler ise kendi adaylarını açıkladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük illerde seçimlerde belirleyici iller arasında yer alıyor. İşte cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ve adayların oy oranları...

Yeni Şafak
11:35 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 16:46 - 21/06/2018 Perşembe
Diğer
Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 sonuçları haberimizde.
Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 sonuçları haberimizde.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları son durumu paylaştık. Hangi adaylar ne kadar oy aldı? sorusunun yanıtı haberimizde. 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde salt çoğunluğu alan aday yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olacak. Ancak ilk turda salt çoğunluğu alamayan bir aday olursa 8 Temmuz'da ikinci tur seçimleri yapılacak. İşte 2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları...

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI 2018
CUMHUR İTTİFAKI'NIN ADAYI ERDOĞAN

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 5 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuru yaptı.

Yıldırım ve Bahçeli, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ye başvuru yaptıktan sonra çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ TURA 8 TEMMUZDA YAPILIR

24 Haziran 2018 günü yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak.

Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. Bu durumda seçimin ikinci tura kalması halinde, ikinci tur 8 Temmuz 2018'de yapılacak.

Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında düzenlenen, "seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağı" hükmü, referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğinin geçici 21. maddesinin H fıkrası, "Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrası, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz." düzenlemesini içermesi nedeniyle 24 Haziran 2018'de yapılacak seçimde uygulanmayacak.

CUMHURBAŞKANI DEVLET BAŞKANI OLACAK

Cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getirilecek. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni dönemde Mecliste 600 milletvekili olacağı için, 360 milletvekili ile seçimler yenilenebilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yeni dönemde TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "yazılı soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak "gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.

#Cumhurbaşkanlığı seçim 2018
#Cumhurbaşkanlığı seçim 2018 sonuçları
#Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
#seçim sonuçları
#seçim 2018
6 yıl önce