Teknoloji Sevimli robot R2-D2 Pragda

Sevimli robot R2-D2 Prag'da

Çekya’da bir nükleer sığınağın havalandırma girişi sokak sanatçıları tarafından Star Wars serisinin popüler robotu R2-D2 olarak resmedildi. Başkent Prag’ın Folimanka Parkı’nda yer alan devasa eser ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Haber Merkezi Diğer
Sevimli robot R2-D2 Pragda
R2-D2

Star Wars evreniyle ilgili olan herkes R2-D2’yu tanır. Kendine özgü tavırları ve bazen şaşkın bazen iş bitirici tutumuyla izleyicilerin gönlünü kazanan bu robot, Çekya’daki R2-D2 of Prague kapsamında, sıra dışı bir şekilde boy göstermeyi sürdürüyor.

Sokak sanatı birçok ülkede olduğu gibi Çekya’da da yerel otoriteler tarafından pek hoş karşılanmıyor. Ancak bu kez ortaya çıkarılan eser, Soğuk Savaş döneminden kalan bir nükleer sığınağın yeryüzündeki kısmının daha iyi bir hale getirilmesine yardım etti.

Kubbenin eski hali
Kubbenin eski hali
R2-D2 olduktan sonraki hali
R2-D2 olduktan sonraki hali

Sokak sanatçıları tarafından yapıldı

Prag’da bulunan Folimanka parkında yer alan tarihi sığınağın havalandırma kısmı, kim olduğu bilinmeyen sokak sanatçıları tarafından R2-D2 gibi boyandı. Sığınağın kubbe şeklindeki havalandırmasının yanlarına R2-D2’nun ayakları gibi görünmesi için beton bloklar bile eklenmiş. Ayrıca havalandırma kısmına bazı görsel öğeler yerleştirilerek robotun parçaları gibi gösterilmiş.

Çek yazara saygı duruşu

Yerel haber ajanslarının haber yapmasının ardından dünya çapında ses getiren eser, Folimanka Parkı'na uğrayan herkesin dikkatini çekiyor. 2017 yılının son aylarında değişim geçiren kubbe yapısındaki havalandırma bölümü, uzun süredir rastgele grafiti yaparak kubbenin görünümünü daha da kötü hale getirenlerin ellerinden kurtulmuşa benziyor.

Birçoklarının Artoo şeklinde isimlendirdikleri R2-D2 of Prague, Çek yazar Karel Capek'e saygı duruşu olarak da görülüyor. Yaşadığı dönemde imza attığı Rossum's Universal Robots adlı eseriyle robot kavramını ilk ele alan yazar olmasıyla bilim kurgu çevrelerinin saygınlığını kazanan Capek, teknoloji ve uzay alanındaki öngörüleri ile öykülerini şekillendirmişti.

Abone Ol Google News