Yasin Suresi Faziletleri ve Faydaları

Yasin Suresi, Kur'an-ı Kerim'in "kalbi" olarak kabul edilir ve okuyan kişiye büyük manevi kazançlar sağlar. Ölen kişinin ruhuna hediye olarak okunur. Peygamber Efendimiz (sav), Yasin Suresi'nin okumasının büyük sevaplar kazandırdığını belirtmiş ve özellikle zorluklar anlarında bu sureye yönelmenin önemini vurgulamıştır. Ahiret inancını güçlendirir ve Allah'ın kudretini hatırlatan Yasin Suresi, ruhsal huzuru ve güveni sağlar. İşte Yasin Suresi'nin fazileti ve faydaları.

Yasin Suresi Faziletleri

Mekke döneminde inmiştir, 83 âyettir. Sûre, adını ilk âyeti oluşturan “Yâ-Sîn” harflerinden almıştır. Sûrede başlıca insanın ahlâkî sorumlulukları, vahiy, Hz. Peygamber’i yalanlayan Kureyş kabilesi, Antakya halkına gönderilen peygamberler, Allah’ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, öldükten sonra dirilme, hesap ve ceza konu edilmektedir.

Yasin Suresi'nin fazileti

Hadis kaynaklarında Hz. Peygamber’den nin faziletine dair nakledilmiş sözler yer alır. Bunlardan biri şöyledir: "Her şeyin bir kalbi vardır; Kur’an’ın kalbi de Yâsîn’dir" (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 7; Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 21; krş. Müsned, V, 26. Diğer bazı rivayetler için bk. Şevkânî, IV, 410-411).

İbn Abbas’ın da –bu sûrenin son âyeti hakkında– “Yâsîn’in ve onu okumanın niçin bu kadar faziletli olduğunu bilmiyordum; meğer bu âyetten dolayı imiş” dediği nakledilir (Zemahşerî, III, 294-295).

Hadislerin sıhhat durumu tartışmalı olmakla beraber, öteden beri İslâm âlimleri Resûlullah’ın bu sûreye özel bir ilgi gösterdiği kanaatini taşımışlar ve müslümanlar da Kur’an tilâvetinde ona ayrı bir yer vermişlerdir. Bu sebeple Yâsîn sûresi için özel tefsirler kaleme alınmıştır (Ölülere Yâsîn okunmasıyla ilgili hadiste ın kastedildiği kanaati hâkim olmakla beraber, bunu öldükten sonra veya ölünün kabri başında okunacağı şeklinde anlayanlar da vardır, bk. Elmalılı, VI, 4004).