|

AK Parti’nin en fazla oy aldığı iller! 24 Haziran seçim sonuçları

24 Haziran seçim sonuçları haberimizde. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim sonuçlarına göre AK Parti’nin en fazla oy aldığı illeri Yeni Şafak seçim sonuçları sayfasından öğrenebilirsiniz. İşte AK Parti’nin en fazla oy aldığı iller.

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 15:55 - 17/06/2018 Pazar
Diğer
İşte 24 Haziran seçim sonuçlarına göre AK Parti'nin en fazla oy aldığı iller.
İşte 24 Haziran seçim sonuçlarına göre AK Parti'nin en fazla oy aldığı iller.

24 Haziran seçim sonuçlarının hemen ardından AK Parti’nin en fazla oy aldığı iller merak konusu oldu. Öte yandan seçim sonuçlarına göre çıkardığı milletvekili sayıları ve çok daha fazlası Yeni Şafak’ta. İşte 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçlarına göre AK Parti’nin en fazla oy aldığı iller.



















































































‘Hükümet’ yok ‘yürütme’ var

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kalırken Türkiye 25 Haziran sabahı yeni sisteme geçecek. 16 Nisan 2017 yılında halk tarafından vize verilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sağlanmış olacak. Parlamenter sistem de kapanmış olacak. 2 Mayıs 1920 tarihinde TBMM Hükümeti’nden bu yana var olan Başbakanlık makamı tarih olacak.

*HÜKÜMET KRİZİ YAŞANMAYACAK

Yeni sistem Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları açıklaması ve cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin yemin etmesiyle başlayacak. Bu geçiş sürecinde herhangi bir hükümet krizi yaşanmayacak. Yeni sistemle ilgili aciliyeti olan düzenlemeler daha önce Meclis’te kabul edilen ve hükümete verilen yetki kararnamesi ile yapılacak.

*BAKANLIKLAR BİRLEŞTİRİLİYOR

Yeni sistem yeni kabine kurulana kadar mevcut hükümet ise görevini sürdürecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında bürokraside de köklü değişiklikler yapılacak. Bazı bakanlıklar birleştirilecek. Ekonomi ile ilgili bakanlıklar tek çatı altında toplanacak.

*TEK TUŞ DÖNEMİNE GİRİLECEK

Yeni dönemde vatandaşın işini kolaylaştıracak yeni uygulamalar da hayata sokulacak. Hayatın her alanında e-devlet kullanılacak. Tek tuşla bütün işlemler internet ortamında e-devlet üzerinden yapılacak. Böylece bürokrasi sadeleştirilmiş olacak.

*ATIL BÜROKRAT DÖNEMİ BİTECEK

Üst düzey bürokratlar bakanla gelip bakanla gidecek. Böylece bakan değişince atıl duruma geçen bürokratlık dönemi sona erecek. Müsteşarlıkların kaldırılması ve onun yerini bakan yardımcılarının alması düşünülüyor. Cumhurbaşkanı danışmanlarının yerini ofis başkanlarının alması planlanıyor.

*MECLİS SIRALARINDA DÜZENLEME

Yeni sistemle beraber Meclis’te artık hükümet sıraları olmayacak, yasa görüşmelerinde bakanlar yer almayacak. Meclis asli görevi olan yasa çıkarmaya odaklanacak. Meclis Hükümeti denetleyecek. Hükümetin denetim yollarından biri olan Bakanlar Kurulu’nun veya bir bakanın düşürebilmesi amacıyla verilen gensoru yeni sistemde olmayacak.

*YENİ KOMİSYONLAR KURULACAK

Milletvekilleri ve bakanların yanıtlaması istemiyle sorulan yazılı soru önergeleri artık bakanlar ve Cumhurbaşkanı yardımcılarına iletilecek. Meclis’te yeni sisteme göre yeni bir iç tüzük çıkarılacak. Burada bazı yeni komisyonlar kurulacak. Bütçe teklifini başbakan sunuyordu. Yeni sistemde artık Cumhurbaşkanı sunacak.

*VESAYETTE TASFİYE

Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama ve yürütme güçlenecek. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Yürütmenin tek elde toplanması ile birlikte karar alma mekanizmaları azalarak işleyiş hızlanacak. Krizlerin ortadan kalkacağı sistemde istikrar ekonomik büyümeyi getirecek. Koalisyonlar dönemi yerini tek başına iktidar çıkaran sistemlere bırakacak. Yeni sistemde Türkiye cumhurbaşkanı yardımcıları ile tanışacak. Buna ilişkin sayı uyum paketi ile netleştirilecek.

*VEKİLLERE TEMPO

Milletvekillerine daha fazla görev verilecek. Özellikle kanunların hükümet değil, milletvekillerince teklif edilmesi, muhalefet milletvekillerinin de söz söyleyebilirliğini artıracak. Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclis’in olacak.

*PARTİLER SIRAYLA ADLANDIRILACAK

Yerel yönetim birimlerinin merkezle ilişkileri yeniden tanımlanacak. Kanunlardaki “hükümet” ifadesinin yerini de “yürütme” ifadesi alacak. Meclis’teki partiler sandalye sayılarına göre, “birinci parti, ikinci parti, üçüncü parti” olarak tanımlanacak.

#AK Parti
#AK Parti seçim sonuçları
#Seçim sonuçları
6 yıl önce