|

Afrin Son Durum... Afrin kontrol altına alındı

Afrin Son Durum: Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 12 Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin kent merkezi kuşatıldı. Harekatın başlangıcından itibaren 3530 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. TSK ve ÖSO, Afrin'in Yukarı Meski ve Aşağı Meski Köyleri ile stratejik öneme sahip 524 ve 544 rakımlı tepeleri teröristlerden temizledi. İşte Afrin'deki son durum ve son gelişmeler...

Yeni Şafak
13:32 - 20/03/2018 Salı
Güncelleme: 13:35 - 20/03/2018 Salı
AA
Afrin Son Durum: Afrin merkezi kontrol altına alındı.
Afrin Son Durum: Afrin merkezi kontrol altına alındı.

Afrin'deki son durum haberimizde. Afrin'deki operasyon başarılı şekilde sürerken öldürülen terörist sayısı da giderek artıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan açıklamaya göre 12 Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin kent merkezi kuşatıldı. TSK, Zeytin Dalı harekatı kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde dünden itibaren Afrin kent merkezinin kuşatıldığını ve müteakip harekat için kritik öneme sahip bölgelerin ele geçirildiğini duyurdu.

TSK: "Afrin kent merkezinde teröristler tarafından bina, tesis ve araçların yakıldığı, yıkıldığı, bunların içerisinde hastane binasının da olduğu, hastanede bulunan donanım ve malzemelerin teröristler tarafından söküldüğü, kullanılmaz hale getirildiği, bu tür olayların ve şehre verilen zararların Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğine dair uluslararası kamuoyunda algı yaratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu tür olaylar terör örgütleri tarafından TSK hakkında olumsuz bir algı yaratılmak amacıyla planlı bir şekilde yapılmaktadır."
TSK, Afrin’de hastane bombalandığı iddialarını yalanladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’de hastane bombalandığına dair haberlerin gerçek dışı olduğunu açıkladı.TSK’dan yapılan açıklamada, Zeytin Dalı Harekatı sivillere ve çevreye kesinlikle zarar verilmeyecek şekilde icra edildiği bildirilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından Afrin’de hastane bombalandığına dair haberlerin gerçek dışı olduğu bildirildi.

ÖSO, 3 köyü daha ele geçirdi

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin’in güneyinde 3 köyü daha kontrol altına aldı.Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’in güneyindeki Ayn Dara, Karzayleh ve Qadi Rayhala köylerini teröristlerden temizleyerek kontrol altına aldığını açıkladı.


AFRİN OPERASYONUNDA SON DURUM

Zeytin Dalı Harekatı'nda teröristlerden temizlenen Afrin'de, YPG/PKK'dan geriye çok sayıda tahrip edilmiş yapı ve araçlar kaldı. AA'nın görüntülediği Afrin ilçe merkezi ile Racu belde merkezinde çok sayıda bina ve dükkanda, teröristlerin duvarlara içlerinden geçebileceği genişlikte açtığı delikler bulunuyor. YPG/PKK, bölge halkını savunma adı altında yaptığı tahribatla sivillere ait pek çok bina ve dükkanının duvarını yıktı.

Duvarlarında gedikler oluşan dükkanlar kullanılamaz durumda. Öte yandan teröristler, yapılara büyük maddi hasar vermelerine karşın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karşısında meskun mahal savaşına girmeye cesaret edemediği için bu deliklerin çoğunu kullanamadan kaçtı. Teröristler kent merkezini terk ederken toplu taşıma, çöp toplama ve yol yapımında kullanılan araçları da yaktı. Çok sayıda aracın bir arada yakılarak tahrip edildiği park yerinde, mazot artıklarının yanmaya devam ettiği görüldü.

ÖSO komutanlarından Ebu Muhammed, teröristlerin sözde belediye meclisine ait araçları ve bazı dükkanları kaçmadan önce yaktığını söyledi. TSK'nın Afrin ilçe merkezine girmeden önce İHA'larla kaydettiği görüntülerde örgütün birçok araç, bina ve dükkanı yaktığı kanıtlanmıştı. Terör örgütünün, Afrin merkezinden çekilirken bombayla tuzakladığı yapılarda meydana gelen patlama sonucu da bazı binalar çökmüş ve içlerindeki siviller hayatını kaybetmişti.

Gerek kent merkezi gerek beldelerde örgütün mayın ve el yapımı patlayıcılarla çok sayıda tuzaklama yaptığı biliniyor. Binalardaki tuzaklamalar, evlerine dönmek isteyen siviller için de büyük endişe kaynağı oluşturuyor. Ayrıca, ilçe merkezinin çevresinde, teröristler tarafından kilometrelerce uzunlukta kazılmış hendekler ve toprak yığınlarından oluşturulmuş setler bulunuyor.

AFRİN'DE 3530 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana Afrin’de etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3530 oldu.

ERDOĞAN'DAN AFRİN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Avrupa Parlamentosu'nda Afrin ile alakalı olarak bizim oradaki harekatı durdurmamız istenecekmiş, isteniyormuş vesaire. Genişlemeden sorumlu bayan var bir tane o da böyle arzuda bulunmuş. Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız."

AFRİN'DE SONA DOĞRU
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "Afrin’in yüzde 70’inde güvenlik sağlandı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Afrin gibi yoğun nüfusun olduğu dağlık bir bölge teröristlerden temizlendi ve şu an itibarıyla yüzde 70’in üzerinde coğrafi konum itibariyle güvenliği sağlanmış durumda" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, katıldığı bir televizyon programında Afrin bölgesinde yürütülen Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Zeytin Dalı Harekatı’nın 55’inci gününe gelindiğini anımsatan Kalın, "60’ıncı güne gelmeden Afrin gibi yoğun nüfusun olduğu dağlık bir bölge teröristlerden temizlendi ve şu an itibarıyla yüzde 70’in üzerinde coğrafi konum itibariyle güvenliği sağlanmış durumda" bilgisini paylaştı.

"Teröristler için çember daraldı"

Harekatın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Kalın, teröristler için çemberin iyice daraldığını söyledi. Kalın, çok kısa bir zaman içinde Afrin merkezinin de teröristlerden tamamen temizlenmesinin öngörüldüğünü kaydederek, "Bizim askerimiz Özgür Suriye Ordusu ile birlikte sokak sokak, ev ev, köşe köşe bir mücadele veriyor. Özellikle şu anda Afrin Harekatının şu aşamasında çok hassas bir süreç yürütülüyor sivillere herhangi bir zarar gelmemesi ve o bölgenin tamamen teröristlerden temizlenip sivillerin güvenliğinin sağlanması için. Çünkü bir tarafta çatışma devam ederken sivilleri koruyorsunuz, diğer taraftan da güvence altına aldığınız yerlere tekrar sızma olmaması için oralarda bir güvenlik koridoru oluşturmanız gerekiyor" diye konuştu.

Kalın, teröristlerin Afrin’i yeni bir Kandil yapmak istediğine dikkat çekerek, Zeytin Dalı Harekatı ile bu planın bertaraf edildiğini ifade etti. Türkiye’nin sınırının hemen yanı başında yeni bir Kandil yapılmasına asla izin vermeyeceğini belirten Kalın, "Bu harekatla bu oyunu da bozmuş olduk. Çıkan belgelere baktığınız zaman orayı büyük bir terörist eğitim kampına dönüştürmek istemişler. Bu tür yerlere dışarıdan PYD’ye, YPG’ye destek, DEAŞ’a karşı mücadele adı altında özellikle Avrupa’dan birçok yabancı savaşçının geldiğini biliyoruz. Bazıları kendilerini ifşa ediyorlar" şeklinde konuştu.

PYD/PKK destekçileri, Afrin yalanlarına yine çocukları alet etti

Terör örgütü PYD/PKK destekçileri, farklı yer ve olaylarda çekilmiş çocuk fotoğrafları üzerinden Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nı karalamaya çalıştı. "Afrin'de soykırımı durdurun" yalanıyla paylaşılan yıkıntılar arasındaki çocuk fotoğrafının Yemen'de çekildiği, 12 Eylül 2017 tarihli, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon kendi hava saldırılarını 'denetledi' ve haklı çıkardı" başlıklı haberde kullanıldığı tespit edildi. Yaralı kardeşini öpen bir çocuğun yer aldığı ve "Afrin'de çocukları kurtarın" etiketiyle paylaşılan fotoğrafta da Duma'da Esed güçlerinin saldırısında yaralanan 2 çocuğun görseli olduğu ortaya çıktı.

Terör yanlısı hesaplar, İsrail'in Gazze saldırıları üzerinden de manipülasyon yapmaya çalıştı. Yine "Afrin'de soykırımı durdurun" yalanıyla paylaşılan yaralı çocuk görselinin İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısından sonra çekildiği belirlendi. Fotoğrafta, İsrail'in 2014'te Gazze Şeridi'ne yaptığı saldırılarda bacaklarını kaybetmiş bir çocuk yer alıyor. Propaganda hesapları daha önce de Esed rejiminin bombardımanında yaralanan çocukların yer aldığı fotoğrafı Afrin'de çekilmiş gibi paylaşmıştı.

Afrin'de alınan köy sayısı 8'e çıktı

TSK ve ÖSO, Afrin'in Kori Gul, Şadir, Çolağan, Göz, Marratah, Şatiyan, Yukarı Kaferdel ve Kuran köylerini teröristlerden temizledi.

Afrin’e fırtına obüs topları sevk edildi

Kilis’ten, Suriye’nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesine fırtına obüs topları sevk edildi.Zeytin Dalı Harekatı’nın 53’üncü gününde Mehmetçik ile Özgür Suriye Ordusu, Afrin’i kuşatmaya devam ediyor. Kilis’ten Afrin kırsalına fırtına obüs toplarının peyder pey sevki sürüyor. Tırların üzerine yüklenen fırtına obüsler, ihtiyaç duyulan yerlere gönderiliyor. Sınır hattında askeri hareketlilik sürerken, sevkıyatların ihtiyaç duyulan bölgelere ve karakollara gönderileceği öğrenildi.

Afrin’i terk etmeye çalışan siviller teröristlerce zorla engellendi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ortaklaşa gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı ile köşeye sıkışan terör örgütü YPG/PKK, Afrin’i terk etmeye çalışan sivil halkı silah zoru ile ilçede tutmaya çalışıyor.Afrin’in teröristlerden temizlenmesi için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nda TSK ve ÖSO unsurları Afrin kapısına dayandı. Bölgedeki YPG/PKK unsurlarının zulmünden kaçan sivil halk, teröristlerin baskılarına maruz kalıyor. TSK, ilçeyi terk etmeye çalışan sivillerin teröristlerce engellendiği anları içeren bir video paylaştı.

AFRİN'DEN ACI HABER: 1 ASKER ŞEHİT
TSK: "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında arama tarama faaliyetleri esnasında bir asker şehit oldu"

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, 15 Mart 2018 tarihinde Afrin bölgesinde icra edilen arama tarama faaliyetleri esnasında, el yapımı patlayıcının patlaması sonucunda bir askerin şehit olduğunu açıkladı.TSK’dan yapılan açıklamada "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, 15 Mart 2018 tarihinde Afrin bölgesinde icra edilen arama tarama faaliyetleri esnasında, el yapımı patlayıcının patlaması sonucunda bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, şehidimizin kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır dileriz" denildi.


#Afrin son durum
#Genelkurmay Başkanlığı
#Türk Silahlı Kuvvetleri
#Zeytin Dalı Harekatı
#Afrin
#Son durum
6 yıl önce