|

2018 Regaip Gecesi ne zaman? 22 Mart bugün ne gecesi?

2018 Regaip gecesi ne zaman, hangi gün, hangi güne denk geliyor? soruları Müslümanlar tarafından merak konusu oluyor. Regaip gecesi gecesine çok az bir zaman kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen dini günler takvimine göre, 22 Mart 2018 Perşembe günü başlayacak olan üç aylar ile mübarek günlere girilecek. Osmanlı'dan bu yana kutlanan Regaip gecesi geleneği devam ediyor. Peki Regaip gecesi ne zaman? İşte ayrıntılar...

10:25 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:06 - 16/05/2022 Pazartesi
Diğer
2018 Regaip kandili ne zaman? Regaip kandili hangi gün? sorularının yanıtı haberimizde.
2018 Regaip kandili ne zaman? Regaip kandili hangi gün? sorularının yanıtı haberimizde.
2018 Regaip gecesi ne zaman? Regaip gecesi hangi gün? Regaip gecesinde oruç tutulur mu? sorularının cevabı haberimizde. Diyanet İşleri ilmihalinde yer alan bilgiyere göre kandil geceleri, esasen Resûlullah'ın doğum yıl dönümünü kutlama maksadıyla başlayan mevlid töreni giderek, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlanmış ve toplumsal geleneğimizde yer alan önemli bir dinî-kültürel öğe olmuştur. Peki 2018 Regaip gecesi ne zaman?

Bu geceyi İhya etrnek maksadıyla Recep ayının ilk Cuma gecesi yani akşamla yatsı arası kılınan on iki rek'atlık namazın ve bu gecenin fazileti hakkında dayanılan rivayet şudur: Enes İbn Malik (radıyallahuanhu) Allah Rasulu (sallallahu aleyhi ve sellem'in) şöyle dediğini rivayet ederi:

"Recep ayında orucun faziletini zikrettikten sonra, devamla) "O ayda bulunan İlk Cuma gecesinden gafil olmayın. Çünkü o, meleklerin regaip diye isimlendirdikleri bir gecedir. Kim recep ayının ilk Perşembe gününü oruç tutar veo günün, akşamla yatsı arası on İki rekat namaz kılarsa, (namazın keyfiyetini açıkladıktan sonra) Allah-uTeala o kimsenin günahlarını bağışlar" (Ebu Şame el-Baisu Ala inkari'l-Bida'i ve'l-Havadisi s. 39-40)

İbnu'l-Cevzi bu hadis hakkında şunları söyler: "Bu hadis Allah Rasulu (sallalahu aleyhi ve sellem) üzerine uydurmadır. Ali İbn AbdiÜah İbn Cahdami bu rivayetiyle ilim ehli tarafından itham olunup yalancı sayılmıştır. Şeyhimiz hafız Abdulvahab'ışöyle derken işittim: Bu hadisin ravileri meçhuldür. Ravilerle ilgili bütün kitaplarda onları aradım ve bulamadım". (Age esers. 40 İbnu't-Cevzi, el-Mevdu'atc.2s. 125-126)

Prof.Dr. Hayrettin Karaman'a yazdığı bir makalesinde: "Receb ayının ilk Cuma gecesi kutlanan Reğaib Gecesi hakkında sağlam bir rivayet (hadis) yoktur." demiştir.

2018 REGAİP GECESİ NE ZAMAN?

Recep Ayı'nın ilk Cuma'sı olan Regaip Gecesi, 2018 yılında, 22 Mart 2018 Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece kutlanacak.
KANDİL GECESİNE ÖZEL İBADET VAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı İlmihalinden edindiğimiz bilgilere göre kandil gecelerinde dair özel bir ibadet yoktur. Bu gecenin kutlanmasına dair Kur'an'da ve hadislerde herhangi delil mevcut değildir. Ancak Osmanlı döneminden bu yana kutlana geldiği için kutlanılmaya devam etmektedir.

KANDİLLERDE ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) demiştir. Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

2018 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

2018 Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar günü. (Kadir gecesi Ramazan ayının son gününden birinde yer almaktadır. Tahmini gündür.)

14 Haziran 2018 Perşembe günü (Ramazan) arefe günüdür.

2018 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

20 Ağustos 2018 Pazartesi günü (Kurban) arefe günüdür.

21 Ağustos 2018 Salı günü Kurban Bayramı 1. günü.

22 Ağustos 2018 Çarşamba günü Kurban Bayramı. 2. günü.

23 Ağustos 2018 Perşembe günü Kurban Bayramı. 3. günü.

24 Ağustos 2018 Cuma günü Kurban Bayramı. 4. günü.

2018 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

11 Eylül 2018 Salı günü Hicri yılbaşıdır.

Regaip gecesinin ne zaman olduğu, kandil gecelerine dair özel ibadetlerin olup olmadığına dair ayrıntıları ve
sorusunun yanıtı haberimizde sizlerle paylaştık.
#Regaip gecesi
#Regaip gecesi ne zaman?
#Kandil ne zaman?
#Regaip gecesi hani gün?
6 yıl önce